NEW PROJECT COMPLETED!

St Katharine Dock’s 1 bed flat.

Over the last 3 months, I have completely transformed a one bed Flat in St Katharine Docks. The flat is on the 6th floor of a Brutalist block in Central London overlooking the Marina itself. It had not been touched apart from painting and adding a shower since it was built in the late 1960’s/early 70’s..

When I first saw the flat, I realised that it had surprisingly large rooms and a lovely balcony to sit on with a cup of tea or glass of wine in good weather. The structure was substantially sound, but had a feeling of being closed in and boxed off and not suitable for today’s open living.

During the refurbishmentl, the flat was completely stripped back, radiators removed and underfloor heating added, walls taken down and ceiliings re-plastered. Safety features such as mains operated smoke alarms and a misting system were added.

The end result is a warm and welcoming space with amazing views and a flow suited to modern living. Below are picture of the results and you can find a link in to the story in the Projects Completed section.

Projects Completed

Below is a selection of the Interior Design projects I have completed to date.  They cover most rooms found in a typical house and describe the Interior Design requirements proposed and the outcome of the work completed.  These examples cover work undertaken over several years and show how I have designed the rooms involved to make the most of the space available and maximise the light. 

OMH17017_128_ST_DUNSTANS-012525.jpg

Spa look bedroom in loft

The Interior Design brief was to create a spa like ensuite bedroom in a new loft extension.

OMH17017_128_ST_DUNSTANS-012429.jpg

welcoming hallway

The Interior Desgin Brief was to create a welcoming hallway for this house and replace some original features. Interest was added using original Art.

OMH17017_128_ST_DUNSTANS-012402.jpg

Heart of the home for a kitchen

The Interior Design brief was to create a warm space good for entertaining in a newly extended kitchen.

kitchen_blackboard.JPG

ST KATHARINE DOCKS

This 1-bed flat needed a complete refurbushment - strip back to the shell and completely rebuild! Walls taken down to let the light flood in…

OMH17017_128_ST_DUNSTANS-012456.jpg

Cosy and sophisticated living/dining room

The Interior Design brief was to taketwo rooms and create an elegant dining room an intimate living space

Front Entrance with Wow factor

The Interior Design Brief was to make over the front entrance to create a wow when visitors call.

A spa hotel look for a new Loft Room

During the planning of the loft extension, the room design included a separate walled off en-suite bathroom.  Upon reflection of the use of the room, any need for a wall to separate the bedroom from the sleeping areas was discounted.  This was to be a private sanctury for the user, and the lack of barriers meant that the room would seem much larger and more opulent.  A roll-top bath, mirrored screen and wooden flooring added to that feeling of a spa-hotel.  This room is all about space, light and comfort.  Shut away at the top of the house, the luxury of lying in the bath whilst being able to watch the clouds roll by through the rooflights takes one away from the hustle and bustle of London.

From a small galley kitchen to the heart of the home

The extension of a kitchen can only add to its ability to become the heart of any home.  This side return project, has allowed a once galley type kitchen with limited light and waste of outside space to breath and expand into a beautiful space for entertaining.  The use of slate tiles over underfloor heating, a feature wall, also of slate, concertina windows and sky lights, have made this room seem bigger than it is.  A central island where you can cook, wash up and chat to your family & friends, makes this kitchen a sociable space.  A cosy reading nook where you can read recipies, have breakfast whilst looking out at the garden or share a glass of wine all add to this room's feeling of calm.

 

Ex Student bedrooms become a cosy living room and sophisticated dining area

Once two student bedrooms, the rooms have undergone a transformation into a single multi-use space, with a warm and cosy living area, and a sophisticated dining space.  The removal of two walls, blocked up doorway, and the two entrances to a kitchen extension have made a previously cramped space appear to be open and spacious.  Light and air have been brought in, along with sensitive replacement of period features, and use of a warm colour palette.  Bespoke built in features have added much needed storage space, and practical elements such as shutters and an understairs toilet have made these rooms useful as well as comfortable.  Gas fires and feature fireplaces have added opulence and warmth to the room, and the muted greens, blues and creams of the colour scheme placed against the dark brown flooring and sofas provide a nod to the Edwardian era house.

 

A welcoming entrance way.

The entrance to a home gives the first impression to visitors.  This Hallway was transformed by blocking up a doorway, removing the wall between the dining room and stairs, and adding a clear glass wall to separate the living areas from the stairs. Adding back in the dado rail, cast iron radiator and other period features, as well as hanging some unique art pieces has created a sophisticted but warm welcome to the home. Mirrors have added the illuson of space and light to this entrance way,with a spectacular lighting feature as the finishing touch. 

The dado rails and grey paintwork, along with the dark brown wooden floors with paler stair risers have been continue throughout the three floors of the hallway, with lighting features, a roof light, mirrors and pictures throughout adding interest and personal touches for this space.

A boring front entrance gets that WOW factor.

These types of late 1800's/ early 1900's terraced houses can all look the same from the front.  They disguise a 'tardis' like property behind a bland facade.  The aim of the work carried out was to bring something different and unique to the front of this house. Putting back a black and white mosaic path, victorian decorative tiles in the porch, and adding a clear glass external secondary door has really given the front of this house an uplift.

Newest project! - a Brutalist flat gets a transformation.

outside.JPG

St Katharine Docks

A Brutalist transformation

This is a Marmite building. A late 1960’s to early 1970’s Brutalist structure with none of the decor of the Victorian or Edwardian era. It is a style that I have come to appreciate especially when you see the size of the rooms and the sturdiness of the structure. You can also appreciate square walls and lack of strange nooks and crannies when trying to design and renovate a spacel.

This flat on the 6th floor, overlooking the Marina, had been lived in by its original owner since it was built and was in dire need of TLC. A simple layout of kitchen and bathroom as soon as you enter the flat off a small hallway, with the bedroom and lounge at the front of the space. The small, dark narrow hallway made the entry feel cramped and dark. The tiny kitchen and bathroom did not leave much space to move in. However the Bedroom and the Lounge were of a good size and had great views. Below are some ‘Before’ pictures.

The first thought was how to make the best of the space and the light from the large front floor to windows in the lounge and the kitchen windows. The small hallway was narrow and blocked any views when you enter the space. As this was built as a concrete box I knew that the walls would be non-structural and a Structural Engineer confirmed this (ALWAYS check this before you start taking walls down).

The bathroom was an ok size and I thought I could put a bath in and a shower over the bath, and the bedroom was of a very good size, it just needed updating. So the major changes would be to take out the walls between the kitchen and the living room and the kitchen and the hallway. This would then open this space right up and you would see through to the balcony as soon as you open the front door. You would also get the sun in the morning through the kitchen window and at night through the lounge room. The result would be dramatic.

I would also add in water based underfloor heating to take advantage of the communal heating system, the flat was very warm in any case and update the safety features to bring it up to date. Work started in January to remove the walls and strip out EVERYTHING. The result made an instant difference.

Once everything was stripped out, the re-build started. The Acoustic layer went down (to help reduce noise transferrence) along with the underfloor heating and a leveling compound. All ceilings were re-plastered and the plumbing redone for the shower and bath and kitchen. We added a few more walls sockets and eventually added a new RDC (fuseboard) as well as the other protective items. The space started to take shape. Next the fun part!

Interior Design

I had already decided upon a mainly blue hued design with an overall mid-century look, and simple white tiles for the bathroom and kitchen walls using black grout to add a contrast. The flooring was to be the same throughout - porcelain wood effect tiles in a parquet design and the bathroom to have a touch of luxury with marble mosaic. I tried to mix some touches of luxury along with some more basic elements to meet the budget.

The tiles, paint and bathroom fixtures & fittings were from Fired Earth (list at end) and the kitchen from Howdens. Here I decided up on white floor to ceiling storage along the side wall, low level cabinets along the window wall (with the sink taking the view out of the window) and a central Island in contrasting dark Navy. For work-surfaces I settled on wood for the worktop by the sink and a composite material with waterfall effect on the Island, with one side having a breakfast bar to eat at. This keps the palette simple and (I hoped) would create a consistent look.

I went for a pale colour on the walls in the lounge and hall area (Fired Earth Platinum Pale), a lightly darker colour in the bedroom (Fired Earth Ultramarine Ashes) to make it more cosy, and a deep blue (Fired Earth Carbon Blue) on the bathroom and kitchen walls where they were not tiled. Ceilings would be white as well as the woodwork (Fired Earth Yes Your Honour) apart from the front door which I wanted a deep green (Fired Earth Malachite). The outside window frames would be grey (Fired Earth Mercury).

I was excited to see how this would look with the wood & leather furniture I had chosen).

Putting back together.

The next phase was to finish off the floors, ceilings and electrical/plumbing. This seemed to take for ever. But we had to plan where the Island was going, where the oven, washer/dryer was to be, the fridge, the lights etc. This needed to be right as we could not change this easily after the the sockets were in and plastered over. The flat started to take shape….below are some photos of the flooring, tanking and other plastering work in progress.

Finishes..

Now we are onto putting down the finishes. Tiling, flooring, kitchen etc. It was at this stage I could see my design coming together. Excitement was building and the end was in sight. There were a few minor tweeks, I decided to add a blackboard to the end of the cabinet in the hallway, and make the curtains floor to ceiling/wall to wall instead of just inside the window. Otherwise, we were basically on-track.

Finished Project.

At the end of March, the project was done. Furniture moved in and everything cleaned and dusted. One of my favourite moments during this phase was lying on the sofa after a long day moving furniture around looking out at the view. I could have just done with a glass of wine at that point. My vision had become reality and I was super pleased with the result. The feedback I had from neighbours, the builders (GT Renovations), friends and acquaintances was widely positive. Everyone loved it, and it was quite a transformation from the start. Below are some pictures of the finished project with a few before/after shots. I hope you like it too!